dimarts, 18 de gener del 2011

Volta a Bali en moto

Després de Sulawesi ha tocat Bali. La raó principal per haver vingut a aquesta illa ha estat poder extendre el nostre visat a Indonèsia 30 dies més. Les oficines d'immigració de Bali són les que posen menys problemes a l'hora de fer aquest tràmit. Ahir, per fi, ens van retornar els passaports amb el segellet dels ous.

Mentre ens tramitaven l'extensió ens hem dedicat a voltar per Bali. A l'illa ara estan de ple en l'estació plujosa i, aquest any, és més plujosa del normal. El dies es lleven més o menys ennuvolats i cada tarda i nit cau un ram que a Catalunya sortiria al Telenotícies. Això ens ha capgirat una mica els plans.

El primer dia, des d'Ubud, vam llogar unes bicis per explorar el paisatge i els pobles del seu voltant. El veritable tresor de Bali no són les seves platges (ni molt menys, a la Costa Brava tenim platges molt més maques) sinó els seus camps. Els balinesos són uns grans artistes (en el sentit més ample de la paraula) i són capaços de transformar una cosa tan ordinària com un camp d'arròs en un vertader jardí. L'interior de Bali està esquitxat de camps d'arròs d'un verd intensíssim disposats en forma de cascades, a vegades amb formes capricioses. Passejar per aquests indrets pel matí o una tarda assoleiada és tot un plaer.



Els balinesos també són extraordinàriament devots. Hi ha temples pertot arreu, fins i tot a les cases. A la homestay on estem allotjats hi ha un temple que deu ocupar uns 100 m² del jardí, i cada matí la iàia de la família posa ofrenes als esperits (en forma de petit tall de fulla de banana amb arròs i flors) per tots els racons del jardí.

L'excursió en bici ens va servir per descartar l'opció "ruta en bici", per la xafogor inaguantable dels matins i l'alt risc d'aiguats, especialment a les tardes... i per l'extrem mal de cul que va agafar la Gemma amb tan sols un matí de bici.

Descartada, doncs, l'opció de bici, per què no provar unes motos? Jo mai havia conduït una moto, però vam triar unes scooters de 110cc amb el seient prou baix com per a que pogués arribar al terra amb els peus (no s'accepten comentaris sobre això).

El primer dia en moto vam fer una petita ruta al voltant d'Ubud, sense equipatge, i vam visitar alguns temples de les rodalies. Va anar prou bé, així que el dia següent, carregats només amb l'equipatge "de muntanya" ens vam llençar cap al nord, a la conquesta del Gunung Batur, un dels volcans actius de Bali.

Tan sols arribar a Toya Bungkah, el poble que hi ha a sota del volcà, vam trobar un guia (més aviat ell ens va trobar a nosaltres) que per un preu no massa desorbitat ens faria de guia el dia següent. Aquella mateixa tarda es va desfermar la més bèstia de les tempestes. Va caure un gran aiguat acompanyat de molt aparell elèctric. Estàvem sopant a un warung makan quan va caure un llamp a escassos 50 metres. L'espetec va ser tan fort que la mestressa de la casa va sortir a tancar la casa, posant uns matxets a sota de les portes, per tal de "foragitar els mals esperits".

Durant la nit la pluja va seguir caient intermitentment. Per això ens vam sorprendre quan a l'hora convinguda -les 3:45 de la matinada- el nostre guia es va presentar a la nostra habitació. Vam començar l'ascens sota una pluja fina. Ens acompanyaven dos nois alemanys nefastament equipats. Un bon guia no els hagués deixat pujar en aquell estat, però a Toya Bungkah el que mana són els diners. Cada 15 minuts havíem de parar a descansar perquè els alemanys no aguantaven, i això que devien ser de l'edat de la Gemma!

Vam arribar al cim amb la claror de l'alba, amb molt de vent i una boira que no deixava veure a més de dos pams de distància. Havíem pujat el Gunung Batur, però podríem haver pujat el Matagalls i hauria estat el mateix. Tan sols un moment es va trencar la boira per deixar-nos veure un dels cràters amb una petita fumarola. Quin desastre!



Aquella mateixa tarda vam tornar a Ubud. Pujar muntanyes amb aquest temps era perdre el temps (i els diners). Vam decidir enfilar cap a la costa, i el dia següent vam rodar fins a Padangbai, un poble de costa sense res a destacar a part de tenir un fons marí molt interessant.

Vaig decidir finalitzar el curs PADI Advanced Open Water a Padangbai, i entre tots els operadors de submarinisme vam trobar l'OK Divers, un centre operat per una parella de txecs molt enrotllats.

El dia següent pel matí enfilàvem cap a la costa sud de Nusa Penida, fins a un punt anomenat Manta Point. La Gemma i jo estàvem una mica cagats abans de ficar-nos a l'aigua per les grans onades que xocaven contra els penyasegats de la costa generant grans castells d'escuma blanca. La barca, força gran, es movia de mala manera i posar-se l'equip en aquelles condicions va ser difícil. Ens vam llençar al mar marejats del tot però sota l'aigua la cosa va canviar, tot i que encara estava prou moguda i amb força mala visibilitat.

Com el seu nom indica, Manta Point és un lloc ideal per veure Manta Rays, un parent del tauró, pla i amb grans aletes laterals, que pot arribar a tenir una envergadura de 6 metres. La nostra immersió havia estat una merda fins que l'Adam, el meu instructor, va començar a colpejar frenèticament el seu tanc per cridar la nostra atenció: dues ombres s'acostaven plàcidament des del blau. Jo portava la càmera que m'havien deixat i m'hi vaig acostar, fins que vaig distingir els bitxos en qüestió: eren dues Manta Rays, d'uns 3,5 metres d'envergadura. Una d'elles venia directament cap a mi i em vaig quedar quiet. Al costat d'un bitxo tan gran et sents realment petit i vulnerable en aquell medi, però em va semblar que la manta estava molt tranquil.la i jo també em vaig sentir tranquil, tot i que molt excitat. Més endavant una altra Manta Ray, prenyada, va passar tranquil.lament pel nostre costat.





La segona immersió va ser molt més calmada. Ens vam moure a la costa nord de Nusa Penida, amb unes aigües molt més pacífiques, i vam bussejar en un jardí de corall. La càmera de fer fotos s'havia quedat sense bateria i no vaig poder fotografiar la tortuga que la Gemma va descobrir ni la diversitat de peixos de colors que vam veure.

El dia següent la ruta ens va portar a Amed, un tram de la costa nord de Bali encara més lleig, o almenys era lleig amb el temps gris i plujós que feia. El mar estava molt mogut, amb grans onades, i no pagava la pena bussejar. Va ser una pena perquè a prop s'hi troba el Liberty, un gran vaixell submergit a només 50 metres de la costa. Aquella tarda va tornar a caure un ram històric. Aquest fet i que ens van avisar que els nostres passaports ja havien rebut la seva extensió del visat, van ser motius suficients per tornar ahir a Ubud, on vam pendre decisions:

Farts del mal temps a Bali i de que s'hagi de pagar per quelcom tan senzill com pujar un volcà, i conscients que a l'est de Java (on volíem dirigir-nos ara) farà el mateix temps, ens anem a Sumatra! Demà volem a l'illa més occidental d'Indonèsia, on creiem que farà un temps més estable.

A Sumatra passarem el darrer mes del nostre viatge. Ens hi esperen unes quantes cireretes finals que ja anirem desvetllant.

dilluns, 10 de gener del 2011

Els Reis ens porten tortugues!

La darrera part del viatge a Sulawesi l'hem passat a Pulau Bunaken, una illa a l'extrem nord-est de Sulawesi famosa mundialment pels submarinistes. S'hi poden veure tortugues, mantes, taurons, tota mena de peixos petits i coralls.

Pulau Bunaken i les illes properes estan rodejades per esculls d'uns 2 a 5 metres de profunditat. A uns 100 metres de la platja de sobte l'escull cau dels 5 als 40 a 60 metres de profunditat, en un mur impressionant. En aquests murs ens hem passat dos dies bussejant i també hem fet tres immersions.

La primera la vam fer en un indret anomenat Sachiko's, un lloc ideal per veure taurons a primera hora del dia. El nostre guia en va veure un però ni la Gemma ni jo en vam veure cap. De fet, vam quedar impressionats per la forta corrent que hi havia tan bon punt ens vam submergir. Vam començar a viatjar sota el mar a gran velocitat paral.lels al mur i, donat que som submarinistes amb poca experiència, va ser quelcom nou per a nosaltres. De totes maneres, la visibilitat no era tan bona com a les Illes Togean. Tot i així vam gaudir d'una immersió en un lloc i en unes condicions noves per a nosaltres i vam veure multitud de peixos i altres criatures marines.

Immersió a Sachiko's, Pulau Bunaken, Sulawesi (Indonèsia) from Eduard Garcia on Vimeo.



La segona immersió la vam fer de nit. Vam muntar en la barca amb una posta de sol preciosa i plena de color, vam desplaçar-nos al lloc triat per la immersió, Cela-Cela, i vam esperar a que no quedés cap llum al cel per llençar-nos a l'aigua. Era la meva primera immersió nocturna i la vaig trobar fascinant, tot i que al principi estava una mica nerviós. Vam poder veure molts tipus de crancs, un d'ells enorme, molts crustacis amagats en els forats del mur, als quals els brillaven els ulls, una mena de llimacs que no sabem com es diuen en català (en anglès, nudibranchs) de tots els colors...

I la tercera immersió va ser el matí del dia de Reis. El lloc escollit era Turtle City (Ciutat Tortuga). Als 5 minuts de submergir-nos i començar a inspeccionar el mur, a uns 20 metres de profunditat el nostre guia va descobrir una gran tortuga dormint en una relleix del mur. Va ser tan emocionant veure aquell bitxo tan gran i tan maco, amb varis peixos dormint sobre la seva closca! Però això no va ser tot; uns minuts després una altra tortuga sortia del seu amagatall al mur i nedava poc a poc per sobre dels nostres caps cap al blau infinit del mar. I, com sempre, vam gaudir de la mateixa profusió de peixos de colors i altres bitxos.

Tortuga dormint a Turtle City, Pulau Bunaken, Sulawesi (Indonèsia) from Eduard Garcia on Vimeo.



Aquella mateixa tarda, bussejant pel mur (quan dic "bussejant" em refereixo a capbussar-se a pulmó, amb tub i sense bombona d'oxigen) vam veure 6 rajades pigallades i una altra tortuga nedant per sota nostre, a uns 20 metres de profunditat. La vaig intentar seguir però em vaig quedar sense aire, evidentment, molt abans que ella.

Van ser dos dies memorables a Pulau Bunaken, gaudint del mar i augmentant la nostre experiència en immersió i busseig, passant estones descansant, gaudint cada tarda d'una posta de sol inoblidable i menjant grans àpats on mai faltava el peix fresc. En n'hem atipat!

L'única pega, i no és poca cosa, és que no vam poder gaudir gens de la platja. La raó són els quilos i quilos de plàstics, llaunes i deixalles similars que s'acumulen a les platges de Bunaken cada dia quan baixa la marea, procedents de la ciutat de Manado. Ni els indonesis tenen cultura de no llençar escombraries ni el seu govern té els mitjans per recollir-les i tractar-les.

És un gran problema que amenaça el tresor que s'amaga sota les aigües de Pulau Bunaken. O els indonesis se n'adonen que han de protegir els seus tresors o aviat es començaran a trobar tortugues, dofins i taurons mort per la ingestió de plàstics i cap submarinista s'hi voldrà acostar.

dilluns, 3 de gener del 2011

Retorn al paradís



Hi pot haver alguna manera millor de començar l'any que llevar-se d'hora i anar a fer caiac per una illa plena de cales tropicals desertes, flanquejades per penyasegats de roca, palmeres i jungla i amb les aigües més cristal.lines que us pugueu imaginar?



Doncs això és precisament el que vam fer el primer dia del 2011. Amb una mica de ressaca, cal dir-ho, de la festa de la nit anterior, que va consistir en beure còctel a base d'arack, la beguda per excel.lència del lloc, i contemplar com ballen ens indonesis, sempre en rotllana agafats de les mans i fent un pas a l'esquerra i dos a la dreta mentre mouen amunt i avall els braços al ritme de la música, sempre igual, constantment. És increïble! Com poden no cansar-se de ballar així tota la nit? Nosaltres, evidentment, també ho vam provar, però de seguida ens avorríem.



Pulau Kadidiri és una de les Illes Togean, situades al centre del golf que hi ha a la part central de la gran illa de Sulawesi. La illa és pràcticament inhabitada; tan sols tres petits "resorts", per anomenar-los d'alguna manera, donen una mica d'apecte humanitzat a una petita porció de l'illa. El mar que la rodeja està ple de coralls de mil formes i colors, alguns d'ells realment espectaculars, on viuen els peixos més simpàtics i acolorits que hagi vist mai. L'aigua està molt neta i la visibilitat sobrepassa els 30 metres, el que fa la illa un paradís per bussejar i fer immersions.

Però, ai! Cada paradís té el seu petit peatge. A Koh Rung van ser les 200 picades de sandflies que em van estar picant durant molts dies, i aquí va ser una gran febrada que em va pujar la febre per sobre dels 39 graus i que em va inutilitzar durant 2 dels 4 dies que vam estar-hi. Va ser una pena, perquè el lloc no podia ser més maco. Dormíem en un bungalow a 15 metres de l'aigua; durant la nit la remor de les suaus onades ens acompanyava en els nostres somnis. Els crancs es ficaven a la nostra habitació (i també les "cuquis") i tan sols 20 metres endins de l'aigua estàvem bussejant en un univers de corall i peixos multicolor.

A Kadiriri vam fer 3 immersions. La primera d'elles va consistir en una visita a un avió bombarder B24 japonès de la Segona Guerra Mundial, enfonsat a 22 metres de profunditat. L'aparell es troba en molt bon estat després de 70 anys, i encara es poden admirar les hèlixs, una roda, la cabina dels pilots i, evidentment, els coralls i els peixos que han fet del lloc la seva llar.

La segona immersió vam visitar un jardí de corall preciós. Recordo un corall enorme (de quasi 3 metres d'enverdadura) amb forma de vano que em va deixar bocabadat. I la tercera vam explorar un mur marí espectacular; a la nostra dreta una paret plena de criatures marines i a la nostra esquerra un univers blau infinit, amb una visibilitat excel.lent.



Qualsevol persona que li agradi el mar hauria de visitar Pulau Kadidiri, i no quedarà pas decebuda!